Skalahus
Hanne T. Synsllien
Sist endret: 27. november 2023
Lesetid: ~17 min

Bygde drømmehuset som generasjonsbolig

Jonas og Hege var på jakt etter ny bolig for å få bedre plass. Nærmest på fleip foreslo mor og svigermor Bente (69) at de skulle gå sammen om å bygge generasjonsbolig. I dag bor to husholdninger romslig i hver sin del av huset som i en tomannsbolig.

 

Blant hvitmalte, gamle hus i Son bor tre generasjoner under samme tak i en kundetilpasset versjon av husmodellen Lifa.

Hege K. Kråkenes (44), Jonas Hedum (45) og barna Albert (15), Amalie (13) og Ludvig (11) bor på 270 kvadratmeter i hoveddelen. Jonas sine foreldre, Per (73) og Bente (69) holder til på 130 kvm i andre enden av huset. Totalt har huset syv soverom, fem bad og flere boder.

Jonas, Hege og yngstemann Ludvig på kjøkkenet hjemme i Son. (Foto: Skalahus)

Startet med at familien på fem trengte større hus

Tidligere bodde Jonas og Hege med de tre barna i en tomannsbolig noen hundre meter unna. Hverdagen på 125 kvadratmeter med tre soverom ble etter hvert trang, og de var derfor på jakt etter en større bolig.

Bente og Per Hedum på terrassen i sin del av boligen. (Foto: Privat)

–  Det var moder´n som nærmest på fleip nevnte generasjonsbolig som et alternativ. Hvorfor ikke, tenkte Hege og jeg. Vi begynte å se etter en tomt som var stor nok til at vi kunne bygge et hus som dekket både våre og mine foreldres behov. Det var viktig at de fikk nok plass til å ha besøk av venner og familie. Da vi fant denne tomta på Finn slo vi til, og det har vi ikke angret på siden, konstaterer Jonas fornøyd.

318A3259.jpg

Albert og Amalie er storfornøyde med å ha fått større plass. Her slapper de av i stuen i andre etasje. (Foto: Skalahus)

Enkel prosess å få tegnet om katalogmodellen

Både Jonas og Hege, Per og Bente ønsket et hus i moderne stil, og falt for Skalahus sin katalogmodell Lifa.

– Vi tok kontakt med vår nærmeste Skalahus-forhandler, Anova Boliger i Moss, for å høre om det lot seg gjøre å tegne inn en ekstra del til mine foreldre. Det lot seg fint løse. I utgangspunktet har husmodellen flatt tak, men på grunn av reguleringsbestemmelsene i området måtte vi få tegnet om huset til å ha saltak. 

Med saltak på huset fikk Jonas og Hege hele fem meters takhøyde i andre etasje. Noe som gir den åpne stue- og kjøkkenløsningen en luftig følelse sammen med lyset som faller inn fra de store skyvedørene til takterrassen og balkongen.

318A3136-HDR.jpg

Lys, luft og en praktfull utsikt fra balkongen. (Foto: Skalahus)

I tillegg ønsket Jonas og Hege å tilpasse en del på planløsningen i andre etasje, mens første etasje er ganske lik katalogmodellen. ­– Vi visste at man kunne få tegnet om ferdighus til å bli helt annerledes, men vi ble overrasket over hvor smidig det lot seg løse, sier Jonas.

318A3159-HDR.jpg

Saltaket i andre etasje bidrar til en luftig stue. (Foto: Skalahus)

Innkjøring og inngang på hver sin side av huset

Med separate innkjøringer og inngangsparti på hver sin side av huset, lever de to husstandene som harmoniske naboer i en tomannsbolig. Mens Per og Bente bor på ett plan, lever Jonas, Hege og de tre barna over to etasjer.

DJI_0149.jpg

Innkjøringen og inngangspartiet til Per og Bente ligger på høyre side av huset. Familien på fem har sin adkomst på motstående side av huset. (Foto: Skalahus) 

– Å bo i generasjonsbolig fungerer veldig fint for oss. Vi respekterer hverandres soner, noe vi også gjorde før vi flyttet inn under samme tak. Vi har en familiehytte som jeg og mine to brødre deler med våre foreldre, og der tråkker vi heller ikke oppå hverandre. Derfor skjønte vi at denne løsningen hadde gode forutsetninger for å fungere. Jeg tenkte meg faktisk mer om enn det Hege gjorde, selv om det var hun som skulle få svigerforeldrene så nære, konstaterer Jonas.

318A3099-HDR.jpg

Fra Per og Bente sin kombinerte stue- og kjøkkenløsning. Leiligheten til seniorgenerasjonen rommer hele 130 kvm. (Foto: Skalahus)

Se bilder fra kjøkkenet med panoramautsikt

Foreldresonen med eget bad og garderobe tilknyttet soverommet

Tomta ligger over Son sentrum. (Foto: Skalahus)

Store økonomiske fordeler med generasjonsbolig

Den 1,3 mål store tomta ligger sentralt til, i bakkene over Son sentrum. 

– Tomta var dyrere enn vi først hadde tenkt. Vi hadde nok ikke kunne kjøpt tilsvarende tomt og bygd hus med denne størrelsen uten at vi hadde delt på det. Inngangsbilletten til både tomt, forarbeider med graving, vann og avløp og ikke minst selve byggingen ble selvfølgelig betydelig lavere når vi var to husholdninger som delte på kostnadene, forteller Jonas.

Fremdeles har de to husholdningene fordeler ved å dele på utgiftene. Husforsikring, bredbåndsabonnement og kommunale avgifter som vann, kloakk og renovasjon er eksempler på kostnader som de deler på.

– Vi føler at vi har fått veldig mye for pengene i dette prosjektet – både med byggingen og at vi deler på en del løpende boutgifter. Det oppleves selvfølgelig som en trygghet i en tid med økte renter og utgifter ellers, sier Jonas.

Har du spørsmål om det å bygge bolig? Snakk med oss!

Bestill en uforpliktende rådgivertime med oss! En av våre boligkonsulenter kontakter deg innen kort tid.

De to husstandene forholder seg til hverandre som naboer. Adkomst på hver sin side på huset bidrar til at det blir naturlig. (Foto: Skalahus)

Lever som gode naboer i en tomannsbolig

Å skulle bo så tett var noe de tenkte grundig gjennom alle sammen. – Vi opererer som naboer, og buser ikke bare inn, men ringer på hos hverandre. Skal man låne eller hente noe mens personene i den andre husholdningen er bortreist, så spør man eller sier fra før man låser seg inn. Det har vært en bevissthet rundt dette fra begge kanter, sier Hege.

Per og Bente er aktive pensjonister på dagtid, mens de fem som bor vegg i vegg er på skole og jobb. På ettermiddagene er familien opptatt med aktiviteter. Derfor kan det gå flere dager mellom når de ser hverandre.

Husstandene har sine egne uteområder

Mens seniorgenerasjonen har sin utesone på den romslige terrassen på bakkeplan, har barnefamilien hele tre uteområder. Fra skyvedøren på kjøkkenet har de utgang til en stor takterrasse med panoramautsikt over Oslofjorden. – Det første jeg gjør om morgenen og det siste jeg gjør om kvelden er å gå ut hit og se på lysene på sjøen, forteller Jonas mens han ser utover fjorden.  

I tillegg har familien tilgang til en lun, overbygd balkong fra stuen i andre etasje samt en terrasse som faller sammen med Per og Bentes uteplass på hovedplanet.

Se bilder fra de gode uteplassene

Forutsigbar og trygg byggeprosess med Skalahus og Anova Boliger

Det er mye man skal ta stilling til når man skal bygge nytt hus. I planleggingsfasen forholdt de seg til boligkonsulenten, som også var bindeleddet inn mot teknisk avdeling og arkitekten på Skalahus sitt hovedkontor. Når det var klart for bygging var det byggelederen som tok over prosessen.

– Vi opplevde en veldig trygg, forutsigbar og ryddig prosess både før og underveis i byggingen. Skalahus og Anova Boliger var i forkant og ga oss beskjed før vi gikk inn i de ulike fasene i byggeprosessen. Dermed har vi fått tid til å ta stilling til for eksempel veggfarger og materialvalg til badene. Denne tryggheten har vært verdifull for oss, og vi har fått veldig gode råd underveis. Dersom vi har lurt på noe har vi alltid kunne ta kontakt, avslutter Jonas og Hege.

Tomannsboligen Hafa med flatt tak på skrå tomt. Lys, stående kledning og veranda med spilerekkverk. Tre personer som planter et tre i den ene hagen. Blå himmel, gangvei og frodig med gress og vekster. Illustrasjon av Skalahus sin tomannsbolig Hafa F.

Generasjonsbolig eller tomannsbolig er lønnsomt

Vil du vite mer om tomannsboliger? Å bo i en flermannsbolig er økonomisk lønnsomt for både førstegangsetablerere, barnefamilier, enslige og eldre. Det er rett og slett et godt utgangspunkt for rikere dager. 

Fordelene med tomannsboliger

Vil du snakke med oss om pris?

Vi gir deg gjerne mer informasjon om priser på våre boliger. Fyll ut skjemaet og vi tar kontakt med deg.

Finn din favoritt blant våre husmodeller

Alle våre hus kan tilpasses.

Hus for alle - last ned våre digitale magasiner!

Vi har et magasin for hver av husseriene våre, Æra, Saga og Moda. Hent inspirasjon fra den serien du liker best – eller bla gjennom alle! Her er det mye relevant informasjon for enhver som drømmer om å bygge nytt hus!