Skalahus
Funkisinspirert hus med flatt tak, garasje, takterrasse og uteplass. Huset Lifa er fargesatt i en hvit nyanse, med mørke detaljer og vinduer.
Nærbilde av hender som blar og peker på en farge i en fargevifte.

Slik fargesetter du hjemmet ditt!

Farger er en enormt viktig stemningssetter i et hjem, og ethvert rom og hjem fortjener at du tenker nøye gjennom ønsker og muligheter når det gjelder fargesetting av det nye huset ditt. Ute – og inne.

Hus for alle - last ned våre digitale magasiner!

Vi har et magasin for hver av husseriene våre, Æra, Saga og Moda. Hent inspirasjon fra den serien du liker best – eller bla gjennom alle! Her er det mye relevant informasjon for enhver som drømmer om å bygge nytt hus!

Fargenes makt

Farger kan få et rom til å virke større – og i motsatt fall få et rom til å virke mindre enn det egentlig er. Farger i kombinasjoner kan bygge hverandre opp og skape en spennende harmonisk romfølelse – eller trekke hverandre ned og påvirke hverandre på en negativ måte som skaper rotete og lite helhetlige atmosfærer.

Husk også på at lyset som kommer inn gjennom vinduene kan påvirke fargen sik at den oppleves ulik fra fargeprøve til vegg. Det kan derfor lønne seg å prøvemale en liten flate for å få en reell opplevelse på hvordan fargen opptrer på den aktuelle veggen.

Gråmalt stue i 2. etasje i det herskapelige huset Constantine. Innredet med sorte møbler hvor man ser rekkverket til trappen, peis og to soverom i bakgrunnen. Galleri, Constantine

Grå er ikke grå

Grå, beige – og en blanding av dem begge; greige, er fortsatt svært populære farger i norske og skandinaviske hjem. Hvorfor? Fordi de skaper lune atmosfærer og lett stemning med sine duse jordtoner, som et tidløst og elegant slør gjennom huset. Et rom med lyse farger føles gjerne større og luftigere fordi overflatene reflekterer mer lys. Grå- og beige farger er enkle å innrede etter, de skaper kontraster, men skriker ikke, og de lager liv uten å bli bråkete. Men, i jungelen av farger som finnes i denne paletten er det viktig å huske på at grå ikke er grå. 

Gråfarger kan opptre både som gule, lilla, grønne og blå dersom de settes sammen med uheldige hvitfarger på lister og karmer – eller når de påvirkes av dagslys og eventuelle fargelagte kontrastvegger. Bruk derfor god tid til å finne kombinasjoner som skaper den fine helheten du leter etter.

Våg å vise hvem som bor her

Farger kan være litt komplisert og føles litt vågalt. Men ved å være bevisst på bruken, så får du så innmari mye tilbake. Farger bidrar til å gi det hjemmet ditt den unike personligheten som finnes bare akkurat her mellom disse veggene. Farger på veggene løfter interiøret og skaper en identitet som pakker deg inn i den lune, gode hjemmefølelsen. 

Farger på veggene kan gi energi, og det kan roe ned – alt ettersom hvilken palett du velger fra. Husk, dette er ditt hjem, dine regler – og din smak. Det er fint å følge med på trendene, men det er enda viktigere å kjenne etter hvilke omgivelser som du trives aller best i. Vis hvem som bor her – fra innerst til ytterst

Bestill gratis digital huskatalog

Huskatalogen vår presenterer deg for våre husmodeller i klassisk, herskapelig og moderne stil.

For å servere litt skikkelig inspirasjon og bevissthet når det kommer til utendørs fargevalg, så har vi tatt en prat med vår fargeglade seniorarkitekt, Idar Sambu. Han mener at fargene på eksteriøret fortjener minst like mye fokus og bevissthet som innendørs veggfarger, pynteputer og interiør som vi nordmenn er glad i å bruke mye tid på.

Idar Sambu.jpg Seniorarkitekt, Idar Sambu
Seniorarkitekt Idar Sambu sier:

– Vi er veldig glade i å kle husene våre i hvitt og grått her i landet vårt, og det er vel og fint det, men vi må passe på at det ikke blir en regel. Det er faktisk lov og ikke minst fordelaktig å gi huset ditt en personlig identitet, og da må vi starte med inngangsdør, yttervegger, vindusomramming, beslag og tak før vi starter inne.

Klassisk toetasjes hus i blå farge, med hvite omramminger, vinduer og dører, og rød taksten. Huset Julistund vist med stor uteplass og matchende, sjarmerende lekestue.

Inspirert av sydligere strøk

Idar ser gjerne mot sydligere strøk for inspirasjon når han snakker om norsk boligbygging. – Noe av det vi nordmenn blir mest fascinert av når vi er i for eksempel Italia og Hellas, er alle de fine fargene på husene. Hvorfor ikke ta med oss den fascinasjonen til eget land og egne byggeprosjekter? Det finnes et vell av fargemuligheter der ute og med et nytt hus har du alle forutsetninger for å skape en unik identitet på det fremtidige hjemmet ditt. Hvem vil du være i nabolaget? Vil du være en i mengden eller vil du skille deg ut? Jo flere som velger å sette farge på huset sitt i et nabolag, jo mer naturlig vil det etterhvert bli.

Ferdighus med sokkeletasje på skrå tomt i frodig hage med gressplen og barneleker. Huset Augustdag er grønnmalt med hvite detaljer og sort tak. Husmodellen Augustdag

Døren

- Inngangsdøren. Døren vi går gjennom hver eneste dag. Hadde det ikke vært fint å gi den litt farge, slik at du hver dag – enten du kommer eller går, tar med deg energien allerede fra døren? Blå, gul eller rød dør er fantastiske eksempler på farger som skaper et personlig hjem allerede ved inngangen, forteller Idar.

Moderne, hvit hus over to plan med valmet tak. Ferdighuset Hvild har store vinduer og utsyn mot uteplass og nydelig kystnatur i solnedgang. Husmodellen Hvild

Panelkledningen

- Her har du alle muligheter til å la farger skape liv og personlig identitet. Dersom du velger å kle huset ditt med ferdig behandlet Royal-impregnert kledning, har du seks fargevalg: Klar, Fjellgrå, Oker, Rød, Brun og Sort. Dersom du ønsker å ta over huset ferdig grunnet for å male selv i etterkant av overleveringen, har du alle fargemuligheter som finnes. Men husk at det er lurt å bestemme seg for farger før beslagene er på plass, rådgir Idar.

Malmfuru

Malmfuru er et godt eksempel på at nåtidens trender og ærverdige gamle håndverkstradisjoner er en super kombinasjon. Også i dag er hus i malmfuru et lekkert bidrag i ethvert nabolag med sin rustikke og spennende sølvaktige farge.

Moderne hus over 2 plan, med skrå himling og takvinduer gir huset et spennende uttrykk. Takvinduer slipper også sollys inn. Huset er på skrå tomt og har egen utleie enhet / Bi leilighet i underetasjen.

Vindusomramming

På hus med et tradisjonelt formspråk, som for eksempel den herskapelige Æra-serien, så er vindusomrammingen en betydelig og godt synlig del av fasaden. - Dermed blir fargevalget desto viktigere fordi det blir en så viktig detalj i helhetsopplevelsen av husets eksteriør, forteller Idar, og legger til at hus med moderne formspråk har lite eller ingen omramming, og at det da handler om å finne en passende farge på karmene som står godt til øvrige detaljer på fasaden. – Har du for eksempel et hus som skal males hvitt, så styr unna hvite karmer for å lage litt kontrast og liv.

Bestill gratis magasin om det å bygge nytt hus!

Hvor lang tid tar en byggeprosess? Hva koster det å bygge nytt hus? Hvilke valg må du ta - og når må du ta dem?

Herskapelig hvit villa med rødt tak. To overbygde balkonger hvor man kan nyte morgensol og kveldssol. Stor og fin hage med romslig uteplass. Husmodellen Wilhelmine

Tak

Her kan du velge mellom rødt tak, brunt tak og sort tak. – Som med alt annet, så må også dette valget gjøres ved å se på helheten av fargebruk på fasaden. Jeg pleier å si at fargeinntrykket strekker seg helt fra plen til pipe. Helheten starter med vegetasjonen rundt huset, og fortsetter med panel, vindusomramming og dører, og ender opp med taket. Og da må vi spørre; hvilke farger gjør alle disse enhetene til en harmonisk og flott helhet?

Estetiske og praktiske hensyn

Utendørs fargevalg handler ikke kun om estetiske valg, men også funksjonelle valg. – Et eksempel på et trend-kompromiss, er det faktum at mørke vegger kanskje er tøft og moderne, men har kortere levetid. – Sorte vegger absorberer solvarme, brenner opp og danner sprekker med tiden. Likevel tror jeg det er noe folk kan leve med, nettopp fordi mørke hus er en preferanse hos mange trendmessig. Husk bare at det går an å «løfte» det sorte ved å kombinere det med andre spreke farger, rådgir Idar.

En og samme stue - i tre ulike farger

Har du spørsmål om det å bygge bolig? Snakk med oss!

Bestill en uforpliktende rådgivertime med oss! En av våre boligkonsulenter kontakter deg innen kort tid.