Slik fargesetter du hjemmet ditt!

Farger er en enormt viktig stemningssetter i et hjem, og ethvert rom og hjem fortjener at du tenker nøye gjennom ønsker og muligheter når det gjelder fargesetting av det nye huset ditt. Ute – og inne.

Bestill gratis huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Fargenes makt

Farger kan få et rom til å virke større – og i motsatt fall få et rom til å virke mindre enn det egentlig er. Farger i kombinasjoner kan bygge hverandre opp og skape en spennende harmonisk romfølelse – eller trekke hverandre ned og påvirke hverandre på en negativ måte som skaper rotete og lite helhetlige atmosfærer.

Stue, Himin

Husk også på at lyset som kommer inn gjennom vinduene kan påvirke fargen sik at den oppleves ulik fra fargeprøve til vegg. Det kan derfor lønne seg å prøvemale en liten flate for å få en reell opplevelse på hvordan fargen opptrer på den aktuelle veggen.

Stue, Lykill

Grå er ikke grå

Grå, beige – og en blanding av dem begge; greige, er fortsatt svært populære farger i norske og skandinaviske hjem. Hvorfor? Fordi de skaper lune atmosfærer og lett stemning med sine duse jordtoner, som et tidløst og elegant slør gjennom huset. Et rom med lyse farger føles gjerne større og luftigere fordi overflatene reflekterer mer lys. Grå- og beige farger er enkle å innrede etter, de skaper kontraster, men skriker ikke, og de lager liv uten å bli bråkete. Men, i jungelen av farger som finnes i denne paletten er det viktig å huske på at grå ikke er grå. 

Galleri, Constantine

Gråfarger kan opptre både som gule, lilla, grønne og blå dersom de settes sammen med uheldige hvitfarger på lister og karmer – eller når de påvirkes av dagslys og eventuelle fargelagte kontrastvegger. Bruk derfor god tid til å finne kombinasjoner som skaper den fine helheten du leter etter.

Stue, Maibris

Våg å vise hvem som bor her

Farger kan være litt komplisert og føles litt vågalt. Men ved å være bevisst på bruken, så får du så innmari mye tilbake. Farger bidrar til å gi det hjemmet ditt den unike personligheten som finnes bare akkurat her mellom disse veggene. Farger på veggene løfter interiøret og skaper en identitet som pakker deg inn i den lune, gode hjemmefølelsen. 

Stue, Julistund

Farger på veggene kan gi energi, og det kan roe ned – alt ettersom hvilken palett du velger fra. Husk, dette er ditt hjem, dine regler – og din smak. Det er fint å følge med på trendene, men det er enda viktigere å kjenne etter hvilke omgivelser som du trives aller best i. Vis hvem som bor her – fra innerst til ytterst

Stue, Oktoberlys
Bestill gratis huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

For å servere litt skikkelig inspirasjon og bevissthet når det kommer til utendørs fargevalg, så har vi tatt en prat med vår fargeglade seniorarkitekt, Idar Sambu. Han mener at fargene på eksteriøret fortjener minst like mye fokus og bevissthet som innendørs veggfarger, pynteputer og interiør som vi nordmenn er glad i å bruke mye tid på. – Vi er veldig glade i å kle husene våre i hvitt og grått her i landet vårt, og det er vel og fint det, men vi må passe på at det ikke blir en regel. Det er faktisk lov og ikke minst fordelaktig å gi huset ditt en personlig identitet, og da må vi starte med inngangsdør, yttervegger, vindusomramming, beslag og tak før vi starter inne, forteller han.

Seniorarkitekt, Idar Sambu

Inspirert av sydligere strøk

Idar ser gjerne mot sydligere strøk for inspirasjon når han snakker om norsk boligbygging. – Noe av det vi nordmenn blir mest fascinert av når vi er i for eksempel Italia og Hellas, er alle de fine fargene på husene. Hvorfor ikke ta med oss den fascinasjonen til eget land og egne byggeprosjekter? Det finnes et vell av fargemuligheter der ute og med et nytt hus har du alle forutsetninger for å skape en unik identitet på det fremtidige hjemmet ditt. Hvem vil du være i nabolaget? Vil du være en i mengden eller vil du skille deg ut? Jo flere som velger å sette farge på huset sitt i et nabolag, jo mer naturlig vil det etterhvert bli.

Husmodellen Julistund

Døren

- Inngangsdøren. Døren vi går gjennom hver eneste dag. Hadde det ikke vært fint å gi den litt farge, slik at du hver dag – enten du kommer eller går, tar med deg energien allerede fra døren? Blå, gul eller rød dør er fantastiske eksempler på farger som skaper et personlig hjem allerede ved inngangen, forteller Idar.

Husmodellen Augustdag

Panelkledningen

- Her har du alle muligheter til å la farger skape liv og personlig identitet. Dersom du velger å kle huset ditt med ferdig behandlet Royal-impregnert kledning, har du seks fargevalg: KlarFjellgråOkerRødBrun og Sort. Dersom du ønsker å ta over huset ferdig grunnet for å male selv i etterkant av overleveringen, har du alle fargemuligheter som finnes. Men husk at det er lurt å bestemme seg for farger før beslagene er på plass, rådgir Idar.

Husmodellen Hvild

Malmfuru

Malmfuru er et godt eksempel på at nåtidens trender og ærverdige gamle håndverkstradisjoner er en super kombinasjon. Også i dag er hus i malmfuru et lekkert bidrag i ethvert nabolag med sin rustikke og spennende sølvaktige farge.

Vindusomramming

På hus med et tradisjonelt formspråk, som for eksempel den herskapelige Æra-serien, så er vindusomrammingen en betydelig og godt synlig del av fasaden. - Dermed blir fargevalget desto viktigere fordi det blir en så viktig detalj i helhetsopplevelsen av husets eksteriør, forteller Idar, og legger til at hus med moderne formspråk har lite eller ingen omramming, og at det da handler om å finne en passende farge på karmene som står godt til øvrige detaljer på fasaden. – Har du for eksempel et hus som skal males hvitt, så styr unna hvite karmer for å lage litt kontrast og liv.

Husmodellen Vigi

Tak

Her kan du velge mellom rødt tak, brunt tak og sort tak. – Som med alt annet, så må også dette valget gjøres ved å se på helheten av fargebruk på fasaden. Jeg pleier å si at fargeinntrykket strekker seg helt fra plen til pipe. Helheten starter med vegetasjonen rundt huset, og fortsetter med panel, vindusomramming og dører, og ender opp med taket. Og da må vi spørre; hvilke farger gjør alle disse enhetene til en harmonisk og flott helhet?

Husmodellen Wilhelmine

Estetiske og praktiske hensyn

Utendørs fargevalg handler ikke kun om estetiske valg, men også funksjonelle valg. – Et eksempel på et trend-kompromiss, er det faktum at mørke vegger kanskje er tøft og moderne, men har kortere levetid. – Sorte vegger absorberer solvarme, brenner opp og danner sprekker med tiden. Likevel tror jeg det er noe folk kan leve med, nettopp fordi mørke hus er en preferanse hos mange trendmessig. Husk bare at det går an å «løfte» det sorte ved å kombinere det med andre spreke farger, rådgir Idar.

En og samme stue - i tre ulike farger

For å vise deg hvor mye makt farger har til å forme et rom, så har vi her illustrert samme stue i tre ulike farger. Rent og lyst, lunt i bruntoner og friskt i dus mint. Hvilken er din favoritt?
Jeg ønsker å snakke med en rådgiver
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Nytt gratismagasin om det å bygge hus med Skalahus

Vi har samlet alt du trenger å vite om det å bygge hus - i ett og samme gratismagasin! Her gir vi deg alle svarene på de typiske spørsmålene som en husbygger går og lurer på.
Bestill gratis huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker